keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Kalevalanpäivän juhla

Tiistaina 28.2. koulussa vietettiin Kalevalanpäivää. Eskarit ja heidän opettajanasa Taina esiintyi koululle. Taina kertoi kanteleesta ja opetti Kalevalaan liittyviä asioita.

Taina opettaja kansallispuvussa. (Kuva: opettaja)

Kalevalassa kaikissa saduissa ja lauluissa yhdessä säkeessä on kahdeksan tavua. Kalevalassa naiset ja miehet käyttävät kansallispukua. Kansallispukuja voi olla monenlaisia. Miehillä on ristipäähine ja naisilla päähineen malli riippuu siitä, onko naimisissa. Jos nainen on naimisissa, niin on pieni hattu ja taas, jos ei ole naimisissa, niin on neidon nauha päässä. Naisten kansallispuvussa on esiliina. Useissa on jonkinlainen liivi ja yleensä on pieni pussi erikseen, jonne voi panna jotain sisälle. Pussin on narulla kiinni vyötärössä. Pukuun kuuluu myös hienot kengät, jossa on kierre kärki, jotka ovat
mustat.

Petra, Tiina, Mari ja Minna -opettajat Kalevalanpäivänä. (Kuva: opettaja)

Miesten kansallispuvussa taas on kaksi puukkoa, yksi iso ja yksi pieni ja myös siinä on hieno koristevyö, joka on keltainen.  Kalevalassa on monia lauluja. Väinämöinen teki ensimmäisen kanteleen hauen leukaluusta. Tapit ovat myös luuta ja kielet ovat nuoren neidon hiuksia.    

Kirjoittanut: Lotta 4B