torstai 23. maaliskuuta 2017





Greenlight for girls-tapahtuma 17.3.2017





17.3 lähdimme koululta bussilla kohti Nokian edustustiloja. Matkalla oli mukana 5.-6. -luokkalaisia tyttöjä 20.
Nokialla saimme nimilaput, jotka kiinnitettiin paitaan.
Kun olimme saaneet nimilaput, menimme syömään aamupalaa.
Aamupalan jälkeen saimme valkoiset labratakit, jotka saimme itse tuunata oman mielen mukaan. Seuraavaksi menimme saliin, jossa meille kerrottiin Nokian työntekijöistä ja Greenlight for girls-tapahtumasta. Meidät jaettiin ryhmiin ja ryhmät lähtivät erilaisiin pajoihin. Olimme mm. seuraavanlaisissa pajoissa:



Sähkörakentelu


Alkuun kaksi naista esittäytyi meille. Sen jälkeen otimme rakennussetit. Niissä oli erilaisia ohjeita ja sähköisiä rakennustarvikkeita. Kokoonnuimme ryhmiin, jossa kokosimme järjestyksessä erilaisia rakennelmia ohjeiden mukaan. Jokaiseen työhön tarvittiin virtalähteet (patterit). Saimme tehtyä tuulettimen, valon, lentotuulettimen, erilaisia ääniä ja näköharha- rinkulan.


DNA -tutkimus


DNA -tutkimuksessa me etsimme omasta syljestä DNA:n. Aluksi meille annettiin vähän energiajuomaa, jota piti purskutella suussa minuutin ajan. Sitten piti sylkäistä takaisin kuppiin ja kaataa se koeputkeen. Sen jälkeen meidän piti lisätä siihen pesuainetta ja sekoittaa kunnolla. Seuraavaksi lisäsimme pipetillä vähän alkoholia liuokseen, jotta DNAat nousisivat pinnalle. Sen jälkeen otimme koeputkesta puhtaalla pipetillä alkoholia, johon olivat nousseet DNAat ja kaadoimme alkoholin pieneen säilytyspurkkiin, jotka saimme viedä kotiin. Saimme viedä kotiin myös vähän isomman koeputken, jossa oli kirjoitettu fakta DNA:sta.

M&M

M&M -pajassa harjoiteltiin ja laskettiin millä todennäköisyydellä nostettiin tiettyjä karkkeja. Aloitimme pajan menemällä pareittain pöytien ääreen. Jokaiselle oli oma vihreä tai pinkki pussukka jossa oli M&M karkkeja. Toinen pareista avasi pussukan ja alkoi nostamaan ja laskemaan karkkeja yksitellen ja pisti ne myös takaisin pussukkaan. Toinen taas merkitsi karkkien värit muistiin. Toiseksi laskimme karkkien yhteismäärän ja todelliset värien määrät. Sitten jaoimme karkkien yhteismäärän ja värit prosenteiksi. Lopuksi saimme pussukat ja söimme karkit.

Hedelmäkoe


Hedelmäkokeessa yritimme tehdä hedelmien avulla sähköä. Ensin meidät jaettiin pareihin. Homma toimi niin että edessämme oli omena, sitruuna, päärynä, naulapyssyn naularivi, 20 sentin kolikko, veitsi ja jännitemittari. Ensin otimme sitruunan ja teimme siihen kaksi 2cm viiltoa ja laitoimme kolikon ja naulat niihin. Sitten otimme jännitemittarin ja siinä olevat mitta-anturat ja katsoimme tuloksen. Sen jälkeen kirjasimme ylös tuloksen ja teimme saman omenalle ja päärynälle. Kun kaikki olivat tehneet kokeet, niin katsoimme, kuka sai eniten voltteja. Sitten otimme kaikkien parien hedelmät ja kiinnitimme ne toisiinsa sähköpiuhojen avulla ja katsoimme, saisimmeko lampun syttymään. Kokeilimme monta kertaa, mutta emme onnistuneet siinä. Lopuksi siivosimme jäljet ja lähdimme seuraavaan pisteeseen.

Näimme myös Nokian uusia laitteita, joita ei saanut kuvata, esimerkiksi hiusharja, kuumemittari, vaaka ja älykello.
Mielestämme päivä oli parempi kuin tavallinen koulupäivä.
Toivoisimme että Greenlight for girls-tapahtuma järjestettäisiin ensi vuonnakin uudelleen!

Tehnyt: Aura, Juliana, Jutta, Enna, Unna ja Elina.