sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Karamzinin 5B -luokan kuulumisia vuoden varrelta!


5B toivottaa Karamzinin koulun blogin lukijoille hyvää hiihtolomaa 2018!


Aurinko! Vieraileva tähti, liikuntatuntiselfie-tehtävä 1/9. Kuva: Laura Lehtinen 5B.


Syksyn ja alkutalven aikana luokkamme on retkeillyt ja toteuttanut pieniä kouluprojekteja muun työskentelyn lomassa. Ohessa muutamia tempauksia ja oppilaiden kirjoituksia! 



Nuorisovaalit


Luokkamme järjesti koulun 3.-6. luokkalaisille Nuorisovaalit 11.1.2018. 


Nuorisovaaleihin tarvittiin täällä Karamzinin koulussa äänestyspiste, ilmoittautuminen, äänestyskoppi ja äänestyslipun leimaaminen sekä vaaliuurna. Ensimmäisenä äänestäjä ilmoittautui vaalivirkailijoille. Ilmoittautumisessa meillä oli käytössämme koulusihteeri Sarin tulostama nimilista. Vaalivirkailijalle ilmoitettiin oma nimi. Henkilökunta yliviivasi nimen ja pisti rastin nimen perään merkiksi äänioikeuden käyttämisestä. Sen jälkeen virkailija antoi äänestyslipun. Seuraavaksi oli vuorossa äänestyskoppi. Äänestyskopissa oli kaikkien oikeiden presidentinvaaliehdokkaiden nimet, kuvat sekä numerot. Kun äänestäjä oli kirjannut oman ehdokkaansa numeron lappuun, annettiin tilaa seuraavalle. 

Viimeiseksi päästiin leimaamaan lippu vaaliuurnalla. Sait pudottaa sen suljettuun vaaliuurnaan. Sekä ilmoittautumis- että leimauspisteessä pidettiin tukkimiehen kirjanpitoa, eli piirrettiin viiva kun äänestäjä saapui. Tämä auttoi mm. äänestystulosten tarkastuslaskennassa. Meillä oli myös vaaliavustaja, hän ohjasi väkeä ja neuvoi.

Hyväksyttyjä ääniä annettiin yhteensä 194 kappaletta. Nuorisovaalit järjestettiin valtakunnallisesti ja ääniä annettiin yhteensä yli 63 000. 5B kiittää osallistujia - kuuden vuoden kuluttua viidesluokkalaiset äänestävät virallisesti ensimmäisissä virallisissa vaaleissa!

Lotta 5B




Äänestyslippu hylätään jos... 

Jos numero on epäselvä, lapussa lukee jotain muuta kuin numero, lapussa on väärä leima tai leima puuttuu, jos lapussa on mitään muita piirtelyitä kuin numero tai äänestyslippu on tyhjä.


Laura N 5B


Vaalipäivänä kirjoitettiin fantasiakertomuksia aiheesta "Päiväni presidentin sijaisena". 


Jos olisin päivän presidentin sijainen, asia, johon perehtyisimme, olisi löytökissat ja niiden tilanne. Löytökissoja löytyy nykyään mitä kamalimmista paikoista, esimerkiksi romuttamoon menevien autojen sisältä. Tämän asian pitäisi muuttua.

Jos meillä olisi enemmän aikaa, voisimme käydä vaikka kuinka monessa löytöeläintalossa, mutta kun meillä on vain päivä aikaa, aloittaisimme käymällä kaikissa Etelä-Suomen löytöeläintaloissa pienissä ryhmissä. Tällä tavalla saisimme enemmän tietoa.

Kun löytöeläintaloissa olisi vierailtu, kokoontuisimme Eduskuntatalon salissa ja vuorotellen yksi henkilö jokaisesta ryhmästä saisi kertoa, mitä huonoja ja hyviä puolia olisi kuullut.


Sara S 5B


#hspipari




Karamzinin koulun 5 B-luokan oppilaat Viivi Niinikoski ja Laura Savolainen taiteilivat piparkakkutalopienoismallin Träskändän puistossa sijaitsevasta kappelista. Oppilaat kertovat rakennusprojektista seuraavaa:

Osallistuimme joulukuussa 2017 Helsingin Sanomien piparitalokilpailun lasten sarjaan Träskändan korttelin talolla. Printtasimme avustajamme Jukan ottamat valokuvat, jotta saimme piirrettyä tarkat kaavat. Mittasimme ja leikkasimme kaavat, jonka jälkeen pääsimme leipomaan Järvenperän yläasteen köksänluokkaan. Kaulimme taikinan ja leikkasimme kaavojen mukaan. Kananmunan valkuaiset ja tomusokeri vaahdotettiin pikeeriksi, jota käytettiin kuorrutteeksi. Paistoimme talon osat valmiiksi. Sen jälkeen kuorrutimme talon osat pikeerillä, jonka olimme värjänneet pastaväreillä tiilinpunaiseksi. 

Talon osat yhdistettiin sulatetun sokerin avulla. Tulikuuman sokerin kanssa kannattaa olla erityisen varovainen, jotta palovammat vältetään! Aikuisen apu talon osien yhdistämisessä on tuikitärkeä!

Viivi ja Laura S

kuva: Jukka Karvonen
tausta: vesivärit, muovikelmu, merisuola; kuvistyömalli/UT


K&K -yhdistyksen Suomi 100 -raha ja KULPS-retki Leppävaaraan


Koulumme viidennet luokat retkeilivät itsenäisyyspäivän jälkeen Leppävaaraan, kohteenaan Bowlcircus, pizzeria Rax sekä Sellon kirjasto.

Karamzinin koulun Koti ja koulu -yhdistys jakoi koulun jokaiselle 1.-6. luokalle
100€ käytettäväksi haluttuun kohteeseen.







Luokkamme käytti rahan päiväretkeen ja ruokailuun pizzeria Raxissa.

Retkellämme oli mukana 5C ja 5A. Aloitimme retken lähtemällä busseilla Selloon, jossa suuntasimme kohti Bowlcircusta. Yhdellä radalla oli keskimäärin 3-5 pelaajaa. Kun oltiin keilattu noin tunti, lähdettiin syömään Pizzaraxiin. Raxissa syötiin pizzaa, kasviksia ja pikku snäksejä. Juomana meillä oli limu.

Seuraavana kohteena oli Sellon kirjasto, jossa tutustuttiin, kierreltiin ja katseltiin 3D-printtausta. Lopussa luimme, ja ne jotka halusivat, lainasivat kirjan. Sitten bussit veivät kohti koulua!

Koko luokalla oli todella hauskaa!!!
Parasta oli hyvä ruoka!



Sara P 5B




Me lähdimme normaalilla bussilla Selloon. Bussi oli ihan täynnä. Sää oli ihan hyvä, ei satanut vettä, joka oli hyvä asia. 

Kun saavuimme Selloon, menimme suoraan keilauspaikkaan. Me jouduimme odottamaan vähän aikaa, koska ei ollut vielä meidän vuoro keilata. Valitsimme kengät ja aloimme keilata. Meillä oli kaikki radat varattuna ja olimme jo jakautuneet ryhmiin, jossa keilata. Keilasimme noin tunnin. 

Kun olimme keilanneet, menimme syömään pitseria Raxiin. Siellä oli paljon ruokaa ja me jouduimme jonottamaan, koska meitä oli niin paljon. Kun oli syönyt, sai hakea kahvia ja jätskiä niin paljon kun halusi. 


Sen jälkeen me menimme kirjastoon, jossa oli ohjaaja, joka näytti paikkoja. Kierroksen jälkeen sai mennä tekemään tarroja tai pelata biljardia tai pöytäfudista tai olla tietokoneella.


Tomi 5B



Keilaamisen jälkeen menimme syömään Rax-nimiseen ravintolaan. Istumapaikat saimme päättää itse, paitsi että puolet ravintolasta oli meillä ja puolet randomkävijöillä. Sillä puolella, jossa istuimme, pöytiin oli laitettu servetit pystyyn. Siellä oli esimerkiksi pizzaa, lasagnea, broilerin siipiä, jäätelöä ja kahvia. Mutta kyllä siellä oli salaattiakin.


Oliver 5B





Kävimme Sellon kirjastossa, jossa kiertelimme jokaisella osastolla. Meitä ohjasi kirjaston työntekijä Timo. Ensimmäisenä olimme nuortenosastolla, jossa meidät jaettiin kahteen ryhmään. Seuraavaksi menimme musiikkiosastolle ja tutustuimme mm. kirjaston 3D-printtausmahdollisuuksiin. Kiertelyn jälkeen sai lainata kirjan lastenosastolta. Lainauksen jälkeen menimme takaisin nuortenosastolle, jossa oli iso säkkituoli, ja moni lepäsi siinä tai pelasi tietokone- tai pöytäpelejä.

Eveliina 5B



Me lähdimme viitosluokkien kanssa Selloon. 
Me menimme kirjastoon, jossa meillä oli kiertoesittely. 
Siellä meille näytettiin 3D-printteriä. Meidän kolmelle luokalle tehtiin kilpikonnat. 
Meille näytettiin myös tarrakonetta. 
Sillä tehtiin tarrat niille, jotka halusivat. 


Eero 5B




Robottinäyttely Pikku-Aurorassa 


Pikku-Aurorassa järjestetään aina silloin tällöin robonäyttelyitä, missä Robotin oppilaat ovat itse rakentaneet robotteja. Me kävimme siellä katsomassa muiden tekemiä robotteja. Siellä oli megarobotti, jota saatiin ohjata kaukosäätimellä. Siellä oli kaiuttimia, kitara ja mekanismeja, jotka toimii, kun painaa nappia. Siellä oli myös valo- ja kasvitöitä. Siitä megarobotista vielä, että se toimii kaukosäätimellä, jolla se voi mennä vasemmalle oikealle eteenpäin ja taakse ja kun painaa hdmi-näppäintä se tekee ääniä. Megarobotti näyttää etanalta. Sen rakentamiseen meni 1-4 viikkoa. 

Aaro 5B



Olimme luokan kanssa robonäyttelyssä, jonne robokerho tekee robotteja. Siellä oli radio-ohjattava örkki, joka hyödynsi Arduinoa, joka on pieni tietokone, johon on laitettu infrapunasensori. Robottia pystyy ohjaamaan vaikka television ohjaimella. Siellä oli kokeiltavana myös kauko-ohjattava pärinärobo, jonka olin itse tehnyt vanhoista kauko-ohjattavista autoista ja moottoreista; surinataulu, jossa on vahvistin ja komponentti, joka tuo ääniä ja jota ohjataan valo sensorilla; bio-purkit ovat purkkeja, joihin on laitettu sammalta ja kaikenlaisia kasveja ja ne on suljettu tiiviisti, ettei ilma pääse sisälle. Eräs robokerhon jäsen tekee nettisivustoa, josta näkee, mitä kasveille kuuluu. 

Kameran kautta eräs ryhmä oli suunnitellut pelin, johon jokainen oli tehnyt tason Scratch:illä. Näyttelyssä oli myös revontulilamppuja, jotka heijastivat kattoon hienoja valoja, jotka tuotettiin RBG-valoilla, jotka vaihtavat koko ajan väriä. Lisäksi oli myös valokuitutauluja. 

Konsta 5B



MENOVINKKI: Käsityökoulu Robotin OPEN DAY -pajat keväällä 2018!

 



















perjantai 9. helmikuuta 2018

Karamzinin poikien salibandyjoukkue lopputurnaukseen!


Poikien salibandyjoukkue loisti 8.2.2018 järjestetyssä salibandyn alkuturnauksessa Juvanpuiston koululla.
Joukkueemme kaatoi mainion maalivahtimme (Topias Antila, 6D; kuvassa) johdolla kaikki vastustajat tiukkojen vaiheiden jälkeen.
Otteluiden tulokset:
    • Karamzin - Juvanpuisto 9-2
    • Karamzin - Pakankylä 3-2
    • Karamzin - Niipperi 7-2
    • Karamzin - Karhusuo 3-2
Maalipörssi:

Alex Angelvuo 7
Pyry Pehkonen 7
Veikka Siren 4
Tuukka Puro 1
Niila Hakamäki 1
Elmeri Strang 1
Patrik Nylund 1

Ensi keskiviikkona, 14.2., joukkue hakee menestystä Esport Arenalla lopputurnauksessa.