torstai 23. maaliskuuta 2017





Greenlight for girls-tapahtuma 17.3.2017





17.3 lähdimme koululta bussilla kohti Nokian edustustiloja. Matkalla oli mukana 5.-6. -luokkalaisia tyttöjä 20.
Nokialla saimme nimilaput, jotka kiinnitettiin paitaan.
Kun olimme saaneet nimilaput, menimme syömään aamupalaa.
Aamupalan jälkeen saimme valkoiset labratakit, jotka saimme itse tuunata oman mielen mukaan. Seuraavaksi menimme saliin, jossa meille kerrottiin Nokian työntekijöistä ja Greenlight for girls-tapahtumasta. Meidät jaettiin ryhmiin ja ryhmät lähtivät erilaisiin pajoihin. Olimme mm. seuraavanlaisissa pajoissa:



Sähkörakentelu


Alkuun kaksi naista esittäytyi meille. Sen jälkeen otimme rakennussetit. Niissä oli erilaisia ohjeita ja sähköisiä rakennustarvikkeita. Kokoonnuimme ryhmiin, jossa kokosimme järjestyksessä erilaisia rakennelmia ohjeiden mukaan. Jokaiseen työhön tarvittiin virtalähteet (patterit). Saimme tehtyä tuulettimen, valon, lentotuulettimen, erilaisia ääniä ja näköharha- rinkulan.


DNA -tutkimus


DNA -tutkimuksessa me etsimme omasta syljestä DNA:n. Aluksi meille annettiin vähän energiajuomaa, jota piti purskutella suussa minuutin ajan. Sitten piti sylkäistä takaisin kuppiin ja kaataa se koeputkeen. Sen jälkeen meidän piti lisätä siihen pesuainetta ja sekoittaa kunnolla. Seuraavaksi lisäsimme pipetillä vähän alkoholia liuokseen, jotta DNAat nousisivat pinnalle. Sen jälkeen otimme koeputkesta puhtaalla pipetillä alkoholia, johon olivat nousseet DNAat ja kaadoimme alkoholin pieneen säilytyspurkkiin, jotka saimme viedä kotiin. Saimme viedä kotiin myös vähän isomman koeputken, jossa oli kirjoitettu fakta DNA:sta.

M&M

M&M -pajassa harjoiteltiin ja laskettiin millä todennäköisyydellä nostettiin tiettyjä karkkeja. Aloitimme pajan menemällä pareittain pöytien ääreen. Jokaiselle oli oma vihreä tai pinkki pussukka jossa oli M&M karkkeja. Toinen pareista avasi pussukan ja alkoi nostamaan ja laskemaan karkkeja yksitellen ja pisti ne myös takaisin pussukkaan. Toinen taas merkitsi karkkien värit muistiin. Toiseksi laskimme karkkien yhteismäärän ja todelliset värien määrät. Sitten jaoimme karkkien yhteismäärän ja värit prosenteiksi. Lopuksi saimme pussukat ja söimme karkit.

Hedelmäkoe


Hedelmäkokeessa yritimme tehdä hedelmien avulla sähköä. Ensin meidät jaettiin pareihin. Homma toimi niin että edessämme oli omena, sitruuna, päärynä, naulapyssyn naularivi, 20 sentin kolikko, veitsi ja jännitemittari. Ensin otimme sitruunan ja teimme siihen kaksi 2cm viiltoa ja laitoimme kolikon ja naulat niihin. Sitten otimme jännitemittarin ja siinä olevat mitta-anturat ja katsoimme tuloksen. Sen jälkeen kirjasimme ylös tuloksen ja teimme saman omenalle ja päärynälle. Kun kaikki olivat tehneet kokeet, niin katsoimme, kuka sai eniten voltteja. Sitten otimme kaikkien parien hedelmät ja kiinnitimme ne toisiinsa sähköpiuhojen avulla ja katsoimme, saisimmeko lampun syttymään. Kokeilimme monta kertaa, mutta emme onnistuneet siinä. Lopuksi siivosimme jäljet ja lähdimme seuraavaan pisteeseen.

Näimme myös Nokian uusia laitteita, joita ei saanut kuvata, esimerkiksi hiusharja, kuumemittari, vaaka ja älykello.
Mielestämme päivä oli parempi kuin tavallinen koulupäivä.
Toivoisimme että Greenlight for girls-tapahtuma järjestettäisiin ensi vuonnakin uudelleen!

Tehnyt: Aura, Juliana, Jutta, Enna, Unna ja Elina.
















keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Office365:n käyttö aloitettu

Osa koulumme oppilaista ovat kokeilleet työskentelyä Office 365:lla. Teemme tämänkin jutun sillä. Olemme tehneet power point -esityksiä OneDrivessa ja jakaneet niitä toisillemme ja opettajalle. Olemme myös kirjoittaneet tarinoita puhtaaksi ja työtä voi jatkaa kotona omalla kotikoneella. Olemme myös tehneet tehtäviä luokan muistikirjassa Class NoteBookissa.

kuva: opettaja

Jos tahtoo tehdä kaverin kanssa tarinan, sen voi jakaa kaverille OneDriven avulla muokattavaksi tai tarkasteltavaksi. Kaveri voi jatkaa tarinan kirjoittamista ja sitten netti päivittää sen toiselle kaverille, joka voi sitten muokata sitä vaikka kotona. Opettaja on myös antanut läksyä Officessa. Officessa on kaikenlaisia sovelluksia. Joitakin emme ole vielä käyttäneet.

kirjoittajat: Konsta, Eero ja Antti 4B

Hyvän käytöksen kukka

4B:llä on käytössään ikkunaan liimattu hyvän käytöksen kukka. Se saa aina uuden osan kuten esimerkiksi terälehden, kun viikkotavoite on suoritettu. Viikkotavoite on tavoite, jonka opettaja asettaa oppilaille viikoksi.

kuva: Sara P. 4B

Kun kukka on kokonainen, oppilaat saavat päättää mitä tekevät palkintotunnilla. Palkintotunti on tunti jolla oppilaat päättävät yhdessä mitä tekevät kuten katsotaanko elokuvaa ja samalla syödään karkkia tai saadaanko olla puhelimella. Hyvän käytöksen kukassa on vihreä varsi, kaksi vihreää lehteä, keltainen keskiosa ja monta punaista terälehteä. Hyvän käytöksen kukan osat on laminoitu.

Kirjoittajat: Sara P. ja Henna-Rosa 4B

4B:n salapoliisit

Opettaja jakoi meidät pareiksi ja meidän piti suunnitella salapoliisikertomus. Kun kertomus oli valmis, se piti näyttää opelle ja sen sai myös kirjoittaa Office365:ssa. Aluksi monelle oli vaikeaa keksiä tarinaa, mutta lopulta se sujui hyvin. Seuraavaksi meidän piti piirtää ja hahmotella salapoliisi, joka ratkaisi kertomuksessa tapahtuvan onnettomuuden tai rikoksen. Kun kaikki salapoliisit olivat valmiita, ne laitettiin sinitarralla kiinni luokan ikkunaan.

kuva: Sara S. 4B
kirjoittanut: Sara S. 4B

Koulun pulkkasukkulaviestikilpailut

Hiihtolomaa edeltävänä päivänä Koulussa järjestettiin pulkkaviestikilpailut. Joukkueissa oli kuusi oppilasta. Kilpailussa kaksi oppilasta veti yhtä oppilasta pulkassa. He, jotka eivät osallistuneet kilpailuun, katsoivat sitä sivussa ja kannustivat. Kilpailut olivat koulun kentän vieressä.

kuva: opettaja

Ensin meidän luokkamme ei ollut osallistumassa, koska meillä ei ollut tarpeeksi osallistujia. Lopulta saimme kuitenkin joukkueen kasaan. Hauskaa oli!

kuva: opettaja

Kirjoittajat: Konsta ja Antti 4B     

Kalevalanpäivän juhla

Tiistaina 28.2. koulussa vietettiin Kalevalanpäivää. Eskarit ja heidän opettajanasa Taina esiintyi koululle. Taina kertoi kanteleesta ja opetti Kalevalaan liittyviä asioita.

Taina opettaja kansallispuvussa. (Kuva: opettaja)

Kalevalassa kaikissa saduissa ja lauluissa yhdessä säkeessä on kahdeksan tavua. Kalevalassa naiset ja miehet käyttävät kansallispukua. Kansallispukuja voi olla monenlaisia. Miehillä on ristipäähine ja naisilla päähineen malli riippuu siitä, onko naimisissa. Jos nainen on naimisissa, niin on pieni hattu ja taas, jos ei ole naimisissa, niin on neidon nauha päässä. Naisten kansallispuvussa on esiliina. Useissa on jonkinlainen liivi ja yleensä on pieni pussi erikseen, jonne voi panna jotain sisälle. Pussin on narulla kiinni vyötärössä. Pukuun kuuluu myös hienot kengät, jossa on kierre kärki, jotka ovat
mustat.

Petra, Tiina, Mari ja Minna -opettajat Kalevalanpäivänä. (Kuva: opettaja)

Miesten kansallispuvussa taas on kaksi puukkoa, yksi iso ja yksi pieni ja myös siinä on hieno koristevyö, joka on keltainen.  Kalevalassa on monia lauluja. Väinämöinen teki ensimmäisen kanteleen hauen leukaluusta. Tapit ovat myös luuta ja kielet ovat nuoren neidon hiuksia.    

Kirjoittanut: Lotta 4B

tiistai 14. maaliskuuta 2017

Luokkakaverin kannustamista Mightifier-sovelluksella

Latasimme koulun iPadeille Mightifier-sovelluksen. Sitten saimme opettajalta salasanat sinne. Ne eivät ensiksi toimineet, mutta sitten saimme opettajalta toiset salasanat ja homma alkoi toimia. Sitten laitoimme omat salasanat ja pääsimme sisälle. Saimme arvotut parit sovelluksessa. Sitten annoimme pareille positiivista palautetta. Opettaja julkaisi viestit ja saimme nähdä, mitä meistä oli kirjoitettu. Teimme vielä toisen kierroksen.

Kuva: opettaja

Aina kun opettaja julkaisee tehtävän, pitää valita kaksi luonteenvahvuutta, jotka kuvastaa arvottua paria. Kun opettaja julkaisee tehtävän lopussa palautteen, saa tietää, mitä mieltä joku muu on sinusta. Mightifierissa saa valita oman maskotin. Jokaisen palautteen antamisen jälkeen sai tähden. Kun annat palautetta, sinun pitää kertoa miksi valitsit ne luonteenvahvuudet. Mightifierissä ei kuulu antaa huonoa palautetta toisesta.

Mightifier on kiva sovellus, koska siinä kukaan ei anna huonoa palautetta toiselle. Siitä tulee hyvä mieli, kun saa kaverilta hyvää palautetta.
 
kirjoittajat: Santeri 4B, Laura S ja Viivi.