tiistai 20. joulukuuta 2016

Kello löi jo viisi, lapset herätkää!

Karamzinin koulu joulukirkossa


Lähdimme aikaisin aamulla tilausajobusseilla joulukirkkoon. 11 bussia starttasi matkaan koulun pihalta kohti Espoon tuomiokirkkoa. Bussissa oli kuuma, mutta silti matka sujui loistavasti.


Espoon tuomiokirkko on keskiaikainen harmaista kivistä tehty kirkko. Sen pihalla sijaitsee hautausmaa. Kirkko näytti kauniilta aamun hämärässä. Kirkkoon mahtui hyvin kaikki koulun oppilaat ja henkilökunta.



Kirkossa ekaluokkalaiset esittivät hienon joulukuvaelman. Lauloimme jouluaiheisia virsiä ja pappi kertoi meille joululahjoista, jotka kertovat joulun lapsesta Jeesuksesta.

Kuvat: opettaja

Virsien laulaminen oli leppoisaa. Urkujen soitto poikkesi hieman normaalin pianon äänestä, mutta sitä oli kiva kuunnella. Joulukirkko kuvaelmineen kaikkineen oli kiva kokemus.

Tekijät: Emilia ja Loviisa / 5C

keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Luciapäivän kulkue tiistaina 13.12.2016

Vuoden 2016 Lucianeitona Karamzinin koulussa toimi Aino Liinpää. 

Haastattelimme Luciaa.  

Lucia -kysymykset ja Ainon vastaukset: 
Onko kivaa olla Lucia? Oli kivaa olla Lucia
Mikä Lucian roolissa on vaikeinta? Vaikeinta oli saada Lucia-kruunu pysymään päässä. 
Mikä on helpointa? Helpointa oli vuorosanojen opettelu. 
Onko vuorosanojen opettelu vaikeaa? Vuorosanojen opettelu oli helppoa. 
Miksi halusit olla Lucia? Opettaja päätti sen. 
Miksi sinut valittiin Lucian rooliin mielestäsi?  En tiedä. 



Lucioita on kouluissa, päiväkodeissa ja kirkoissa. Päiväkodeissa voi olla monta Luciaa.
 
Musiikki:
Pianossa soittamassa toimi Liisa Hämeri.
 
Lucia kulkueen kuorossa laulettiin:
Santa Lucia
Gooder afton
Stilla natt, heliga natt
Staffansvisan

 
Kirjoittanut: Emmi S ja Saara J 4C

keskiviikko 7. joulukuuta 2016

4c retkellä WeeGeen 10-vuotisjuhlissa

Ensin menimme bussilla Kauniaisiin ja sitten vaihdoimme bussia ja sillä menimme Tapiolaan.
Siellä odotimme ulkona, että pääsemme sisälle. Saimme kirjekuoren, jossa oli punaisia WeeGee-tarroja.

Kun pääsimme sisälle, menimme naulakolle riisumaan ulkovaatteet. Sitten menimme aulaan seisomaan.

Sen jälkeen Justimusfilmsistä tuttu Sami Harmaala tuli puhumaan. Hän puhui kuulumisista ja mitä tulee tapahtumaan tänään. Sen jälkeen kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tuli puhumaan WeeGeen historiasta ja merkityksestä Espoolle.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä piti puheen (kuva: Divya)

Sen jälkeen menimme eri pisteille. Ensin menimme kakkospisteelle. Siellä teimme jonkun ristikon ja muita tehtäviä. Sitten menimme kolmospisteelle. Siellä puhuttiin tutkimusmatkailija Helinä Rautavaarasta. Se oli jännää. Sitten menimme yläkertaan. Siellä Venla-opas kertoi meille erilaisista taideteoksista.

Meille kerrottiin Helinä Rautavaarasta (kuva: Divya)
Sitten menimme takaisin alakertaan syömään mokkapalaa ja juomaan mehua. Mokkapala oli hyvää ja mehu ihan hyvää.

Mehupöydässä riitti laseja. (kuva: Divya)

Sen jälkeen Musta Barbaari ja Prinssi Jusuf esiintyivät. Sitten lähdimme pukemaan ja kohti bussia.

Bussi oli ihan täynnä, mutta kun kaksi muuta luokkaa lähti pois, niin sitten oli enemmän tilaa. Vaihdoimme taas bussia Kauniaisessa ja sitten tulimme koulun bussipysäkille. Olimme koululla noin 15.25 ja sitten saimme lähteä kotiin.

Retkeltä jäi hyvä fiilis!

Kirjoittanut: Anna ja Emmi 4c

tiistai 29. marraskuuta 2016

Robottiötökät valtasivat koulun

Kuva: Konsta 4B

Nelosluokkalaiset tekivät käsityötunnilla robottiötökät. Työskentelimme sekä teknisen työn että tekstiilityön luokassa. Työn tekemiseen meni kahdeksan oppituntia. Jotkut robotit liikkuivat aika hyvin ja jotkut taas eivät niin hyvin.

Aluksi suunnittelimme ötökän ja piirsimme siitä suunnitelman. Sitten harjoittelimme juottamista. Teimme alustalle virtapiirin, johon tuli johtimia, moottori, kytkin ja virtalähde. Ötökän jalat teimme rautalangasta. Samaan aikaan tekstiilityön luokassa me huovutimme ötökkäämme päällysteet ja niihin kaikenlaisia kuvioita.


Kuva: Konsta 4B

Lopuksi laitoimme huovutuksen virtapiirin päälle, jotta siitä tuli ötökkä, joka liikkuu. Sen jälkeen keksittiin ötököille nimet ja kirjoitettiin niistä tietoa. Lopuksi kuvattiin ötököistä videot ja laitettiin ötökät vitriiniin.

Kuva: Konsra 4B
Kirjoittajat: Oliver ja Antti 4B

Liikuntatunteja ilman liikuntasalia

Karamzinin koulun liikuntasali on ollut syksyn ajan poissa käytöstä viemäriongelman takia. Luokat ovat siksi pitäneet liikuntatunteja ulkona. Liikuntatunneilla on yleisurheiltu, pelattu jalkapalloa ja suunnistettu. Lisäksi on suunnistettu ja liikuttu seppo.io:n mobiilioppimispelin avulla sisätiloissa ja koulun pihalla.

Koulun käytävissä on pidetty telinevoimistelua ja akrobatiaa. Pienemmät oppilaat ovat myös liikkuneet koulun kirjastossa, jossa on työnnetty kirjahyllyt sivuun. Luokat ovat myös tehneet retkiä, esim. School Action Day Leppävaarassa, palloilua Laaksolahden urheiluhallissa ja keilailua Sellossa.

Koulun kirjastossa on liikuttu. Kuva: Konsta 4B


Kirjoittaja: Aku 4B

Kissoja kuvistunnilla

Aloitimme Kirsti-opettajan kanssa tekemään sanomalehdistä kissatöitä. Ensin piti yhdistää kaksi rautalankaa. Niitä piti tehdä kolme kappaletta. Sen jälkeen laitettiin yksi aukeama sanomalehteä rautalangan ympärille. Niitä piti laittaa kolme kerrosta päällekkäin. Näin tehtiin jokaiselle rautalangalle.

Kuva: Sara S. 4B


Kun se oli valmista, piti alkaa tekemään vartaloa kissalle sanomalehdestä. Sanomalehtiä puristettiin päällekkäin. Kun vartalo oli tehty, jalat piti kiinnittää vartaloon. Seuraavaksi piti tehdä kissan pää. Ensiksi rytättiin sanomalehdistä pallo ja sinne työnnettiin rautalanka, joka kiinnitettiin teipillä kissan vartaloon. Kun se oli tehty, aloimme liisteröimään sanomalehtien paloja kissaan. Kun se oli tehty, liisteröitiin valkoisella paperilla kissaa.

Kuva: Nella 4B


Seuraava vaihe oli maalaaminen. Sen jälkeen kun oli maalattu, ruvettiin lakkaamaan kissaa. Kun lakka oli kuivunut, pistettiin silmät, nenä ja viikset kuumaliimalla.

Kuva: Sara 4B


Nyt jotkut kissat ovat jo vitriinissä. Hienoja töitä tuli!

Kirjoittajat: Sara S. ja Nella 4B

Kummioppilaana eskareille

5. luokkalaiset toimivat 1. luokkalaisten kummeina. Lisäksi 4B-luokka toimii eskareiden kummeina.

Eskareiden ja 4B:n ensimmäinen kummitunti oli ulkona. Kummit antoivat vauhtia eskareille keinuissa, jotkut olivat labyrinttipihalla, jotkut pelasivat jalkapalloa ja jotkut pelasivat salibandya. Eskarit halusivat olla Seuraa johtajaa. Jotkut kiipeilivät kiipeilytelineessä. Ulkona satoi vettä, joten oli aika märkää.

Eskareiden kotiluokka. Kuva: Konsta 4B

Muutaman viikon kuluttua eskarit kutsuivat meidät katsomaan heidän pikkujouluharjoituksia. He näyttivät meille myös heidän isänpäivä -näytelmänsä. Isänpäivänäytelmässä eskarit esittivät urheilijoita. Joulunäytelmässä he esittivät tonttuja.

Eskarit ovat aika villejä. He ovat myös välillä ujoja.  Eskareiden kanssa  on kivaa. He nauravat koko ajan. Haluaisimme mennä heidän kanssaan Linnanmäelle, jos saamme käydä hurjissa laitteissa.                  
Kirjoittajat: Henna-Rosa ja Sara P. 4B

perjantai 28. lokakuuta 2016

Mulkosilmät luokan seinällä

Kuva: Santeri 4B
Meitä ohjeistettiin tekemään sanelun avulla kuvistyö. Me teimme ensiksi pään ja sitten vartalon. Silmien piti olla isot ja tuijottavat. Lisäsimme sen jälkeen korvat, suun ja nenän.

Kuva: Santeri 4B
Luonnos väritettiin kirkkailla väreillä. Kun hassun näköinen olio oli valmis, me valitsimme taustapaperin. Sitten me liimasimme mulkosilmät taustapaperiin ja laitoimme työt luokkamme seinälle.

Kirjoittajat: Aaro, Tomi ja Santeri 4B

Välituntilainaamo liikuttaa oppilaita

Karamzinin koulun välituntilainaamo on pieni punainen mökki, josta voi lainata esimerkiksi hyppykeppejä, sählymailoja, palloja sekä maaleja ja puujalkoja. Lainaamossa on aina neljä ihmistä töissä. Kaksi antaa välineitä ja toiset kaksi kirjaa, mitä välineitä on lainattu.

Kuva: Oliver 4B

Jokainen 4.-6. luokkalainen pääsee jossain vaiheessa lukuvuotta vähintään kaksi kertaa lainaamoon töihin. Kirjaajat kirjoittavat vihkoon aluksi lainaajan etunimen, sitten luokan ja lainattavan tavaran. Välituntilainaamo on auki klo 9.40-10.00 ja 12.00-12.25 välitunneilla. Lainaamon antajat soittavat pientä palautuskelloa viisi minuuttia ennen kuin välitunti loppuu. Kuka tahansa voi tulla lainaamaan välituntilainaamostamme!

Kirjoittanut: Aku ja Oliver 4B

torstai 22. syyskuuta 2016

Korkeasaari 21.9.2016


KARAMZININ 5D KORKEASAARESSA

Lähdimme kellojen soinnin aikaan kävelemään bussipysäkille. Bussi haki meidät klo 9.10. Bussimatka kesti noin tunnin. Bussimatkan jälkeen kävelimme Kauppatorille, jossa odotimme lauttaa ja katselimme lokkien lentoa. Kun lautta tuli, menimme kyytiin. Merellä oli kylmää ja tuulista. Istuimme ulkona ja kaikilla oli takit. Vartin päästä olimme Korkeasaaressa. 

Korkeasaaressa katseltiin eläimiä ja tehtiin tehtäviä. Syötiin eväitä, ostettiin pehmoleluja ja pidettiin hauskaa. Oli hauska päivä.



Kuva: ope



Tehtäväradat:


Tiikerimölkyssä oli kuusi palikkaa, jotka oli salametsästäjiä ja yksi tiikeri palikka. Tiikerimölkyssä piti heittää salametsästäjät kumoon mölkkykapulalla, mutta tiikeriä ei saanut kaataa.

Sammakot ja matelijat-pajassa oli kysymyksiä matelijoista ja sammakoista. Sitten kun oli vastannut kysymyksiin niin piti etsiä kaikki sammakot. Jos löysi kaikki sammakot niin sai leiman. Kysyttiin myös minkä värinen kyykäärme on upein ja musta voitti. Eli musta on upein kyykäärmeen väri. 

Pinssipajassa sai tehdä oman pinssin. Sai ottaa valmiin kuvan tai piirtää oman. Kaikki valmiit kuvat liittyivät eläimiin tai eläintensuojeluun. Kun oli leikannut kuvan irti paperista, niin Korkeasaaren henkilökunta kiinnitti kuvan pinssiin. Kun pinssi oli valmis, niin henkilökunta antoi leiman leimapassiin. 

Kuva: ope

Pikkupanda-tehtävärasti sijaitsi Pikkupandan häkin edessä. Ensiksi piti tunnistaa eläimet. Eläimet olivat Panda, Jääkarhu, Karhu, Pikkupanda, Pesukarhu ja Kissa. Sitten piti tunnistaa mitkä eläimet olivat toisilleen sukua. Jääkarhun sukulaisia ovat Karhu ja Panda. Pesukarhu on sukua Pikkupandalle. Kissa oli vain hämäyksenä. Sen jälkeen piti tietää mitä Pikkupanda söi. Sitten oli vuorossa muistipeli. Muistipelissä oli viisi paria, kaksi kuvaa oli aika samannäköisiä. Kun oli tehnyt muistipelin, sai leiman. 

Kuva: Topias A.


Salametsästäjän mökki oli nimensä mukaisesti pieni, matala mökki, jonka seinillä roikkui runsaasti salametsästykseen tarvittavaa tavaraa.  
 Seinillä oli esimerkiksi tiikerin- ja leopardintaljoja ja hirvensarvia. Pienessä laatikossa oli tiikerinluita. Seinällä oli myös tekokirves ja - kivääri. 
Mökissä pohdittiin eläintenhoitajan avulla, miksi salametsästystä tehdään ja miten se voitaisiin estää.  
Sen lisäksi pohdittiin, mihin seinillä olevia tavaroita tarvittiin, ja mitä eläimiä niillä metsästettiin. 
Suurin osa metsästetyistä eläimistä on jo uhanalaisia, joten salametsästys on todella tärkeää saada loppumaan. Mielestämme se oli todella tärkeä aihe.  

Kuva: Elle H.

Aarresalkussa piti hakea lappu ja siellä luki ohjeet miten arkun sai auki. Arkku oli lukossa ja sen sai auki, kun ratkaisi kysymyksiä ja selvitti niiden avulla numerokoodin. Kysymykset luki paperissa ja kysymyksiä oli kolme. Kannessa oli joku eläin johon kysymykset liittyi. Sitten kun sai arkun auki, niin oli suorittanut aarresalkut tehtävän ja sai leiman. 


Kuva: Sonja S.



Lähdimme Korkeasaaresta. Kun pääsimme lautalle, pojat alkoivat pelaamaan PokemonGO:ta. Yhtäkkiä lähistöllä olikin harvinainen Pokemon, jonka nimi oli Blastoyse. Poikia harmitti kun he eivät voineet saada sitä lautasta. Kun lautta lähti kohti Kauppatoria niin poikia harmitti, koska he eivät saaneet sitä pokemonia

Kuva: ope


Kuitenkin pojat olivat tyytyväisiä. Kävelimme juna-asemalle ja astuimme junaan. Odotimme vähän, että juna lähti kohti Leppävaaraa. Leppävaarassa astuimme bussiin. Bussissa tytöt pelasivat ja puhuivat jotain. Pojat pelasivat Pokemon GO:ta, koska heidän mielestä se oli hyvä peli. Bussimatka sujui hyvin. Kun pääsimme takaisin koululle, kaikki lähtivät koteihinsa. 

Terveisin: Karamzinin 5D

keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Karamzinin Blogi starttaa nyt!

Tervetuloa Karamzinin koulun blogiin!

Oppilaat tekevät sisältöjä tähän blogiin pitkin kouluvuotta.

Tämä blogi korvaa entisen Karamzinin kootut -lehden.

Blogissa kerrotaan koulun ajankohtaisista tapahtumista.

Blogintekoa ohjaavat opettajat Anssi Iivonen ja Samuli Hyyryläinen

Antoisia lukuhetkiä!

A & S